TERBARU

Friday, April 26, 2013

BUTTON BADGE NAMETAG FROM HUDA

THANK YOU  HUDA for this button badge 

ARIANI ll JUALAN MURAH SEMPENA HARI PEKERJA



ARIANI ADA JUALAN MURAH!!!
(maafkan gambar yang tak berapa nak berkualiti tu) 
saya amik gambar dalam paper sinar harian hari ni... hihihi

semalam saya dapat mesej dari ARIANI butik KUANTAN ... mesejnya berbunyi seperti di bawah

"" ARIANI MENGADAKAN JUALAN BESAR-BESARAN SEMPENA HARI BURUH DENGAN POTONGAN 25% - 70% BERMULA 25/4 - 12/5/2013. DAPATKAN KOLEKSI TERKINI DI SEMUA CAWANGAN ARIANI" 

ha... camtu la bunyi mesejnya... saya fikir,, elok juga pergi.. boleh beli untuk mak... ye la,, tudung ariani ni sangat femes di kalangan makcik-makcik.. tudung segera kan.. saya pun nak pakai... tapi tu la.. tak sesuai dengan muka... bila pakai rasa macam makcik jerk... hihi... tapi tak salah kalau nak ada satu tudung camni... senang.. kalau nak cepat,, ambil jerk pakai... jimat masa... 

JOM MENGEMBIRAKAN HATI IBU WALAU HANYA DENGAN SEHELAI TUDUNG =)

bubye 


Thursday, April 25, 2013

GAME ADDICTED : CANDY CRUSH SAGA PART 2

ALHAMDULILLAH


dh berjaya settle kan level 30.. now at level  33...setelah dua hari berhempas pulas di level 30... alhamdulillah tadi lepas buat entry pasaiii candy crush ni.. dua kali try terus pass... seronok bukan kepalang... terus buat lompat bintang 10 kali sambil kira kuat-kuat... ok..ok.. tipu... hihi... 

ok..tadi kuar ngan mak.. dapat beli dua buah buku baru..

  
nampak jerk muka profesor dr muhaya ada pada buku tu.. terus bace sinopsis buku ni and terus amik beli... lagipun saya memang suka bace buku-buku motivasi ni..nnti dh abehbce leh wat review pasal buku ni plak... harga buku ni = RM 13


buku resepi ni pula saya beli sebagai persediaan untuk menjalani hidup berumah tangga... chewah... motippkan... padahal kebanyakan kuih muih dalam ni semua mak pandai buat.. nak mintak resepi dari mak pun blh.. tapi takpe la.. nak juga ada buku resepi kuih ni... berbaloi... 46 resepi mudah dengan harga RM7

ok... nak p sambung main candy crush lagi... 

bubye


GAME ADDICTED :: CANDY CRUSH SAGA


SAYA DAH GILA MAIN CANDY CRUSH NI... OK NOKTAH.. MUKTAMAD.. SAYA DAH TERGILA-GILAKAN GAME NI... 
(SIAP BOLD DAN BESARKAN FONT UNTUK PENEGASAN BAHAWA GAME NI SANGAT BEST)

macam mana boleh involve main game ini ?? semuanya bermula dua hari yang lepas.. masuk hari ini,, hari ketiga la saya duk main game ni... ni semua gara-gara ada kawan-kawan yang tweet pasal candy crush ni.. saya ni boleh dikatakan kaki game jugak,, so,, mula la teruja bila ada orang cakap pasal game kan.. nak-nak lagi tweet mereka tu menunjukkan yang game ni memang besh.. apa lagi terus la install ke phone..
and SERIOUSLY,,, it's so FUN!! i loikee!! and now dah addict...

ingatkan senang jerk main game ni.. rupa-rupanya mencabar jugak..ada stage yang kita perlu lalui and setiap stage ada tugasan... depends pada level la... 


ni la gambarannya... saya tak tahu ada berapa level..tapi saya baru level 30... level 30 ni sejak semalam dah tak pass-pass... susah jugak... dah tak terkira berapa kali dah duk try bagi pass level ni.. tak pass jugak... masih mencuba.. NEVER GIVE UP!!!!
haa,,nampak tak ada gambar orang tu... tu kawan-kawan FB kita yang men game ni jugak...game ni dia connect ngan FB jgak... 


ni yang level 30 punye.. yang saya tengah main tak pass2 tu... syaratnya kena bawak turun 6 biji buah yang ada ke bwah sekali... lepastu kite break the jelly tu..tu yang putih-putih tu kite kena pecahkan.. kita ada 60 move jerk.. kalau lebih 60 moves tapi still tak dapat trunkan 6 biji buah tu,, so,, FAILED.. blh retry tapi kita ada 5 life jerk.. kalau abeh 5 live tu kne tunggu lebih kurang 25 minit untuk dpat  satu life yang seterusnya atau pun kita leh minta kawan dari FB bagi nyawa 1..  mencabar taw.. menguji minda... 

game ni nak ajar kita mengatur strategi untuk menyelesaikan misi... kalau main rasa cam JAMES BOND.. cehhh,,tetiba jerk...tapi seriously seronok... ok... nak p tengok nyawa ada berapa and nak try lagi completekan level 30... 

bubye 




Tuesday, April 23, 2013

JANGAN PUTUS ASA BERDOA!!

image :credit to google image

JANGAN PUTUS ASA BERDOA... berdoa adalah senjata orang mukmim... jika doakan kita tak dikabulkan hari ini,, esok,,lusa,, bulan depan atau tahun depan sekalipun,, jangan sesekali kita berputus asa berdoa... berdoa dan terus berdoa kerana Allah sebaik-baik perancang... Allah tahu bila masa terbaik untuk DIA memakbulkan doa kita.. bersangka baiklah dengan Allah... believe and put our trust to Allah.. HE will always be on our side... dalam masa yang sama...kita kena sentiasa membaiki diri menjadi hamba-Nya yang bertaqwa..

SMILE!!!

SEGMEN BLOGWALKING DAN HADIAH NOVEL BY NINAA

next segmen i join for today.... wahaha...takde keje sangat dah kan... blogwalking jerk la.. 

jom join segmen ni...menarik sebab ada hadiah novel n komik .. nak taw lebih lanjut pasal segmen ni.. klik jerk banner yang comey yang mizz ninaa buat ni: 



tarikh tamat segmen ni hari ni, 24 April 2013 ..tapi takpe.. nk join juga. hihihi


SEGMEN FREE BUTTON BADGE NAMETAG #2 BY HUDA

ni segmen kedua saya join untuk tahun ni dan dalam bulan ni.. hihi... segmen free button badge nametag by huda... syarat nak join senang jerk... nk join and nak tahu lebih lanjut.. jom klik banner kat bawah ni:


tarikh tamat : 25/4/2013

Monday, April 22, 2013

ikan patin masak tempoyak

oleh sebab kerja duk rumah je.. tak buat apa-apa maka rajinlah saya nak meng"hupdate" blog ni...one more thing,,, sekarang ni saya kena tulis resepi-resepi yang saya dah buat... itu adalah pesanan dari penaja yang tak berbayar iaitu Encik Tunang... encik tunang suruh saya sediakan buku tulis resepi-resepi masakan pe yang saya pernah masak..katanya takut saya lupa nanti... jadi,, saya rasa elok jugak kalau saya tulis dalam blog ni jerk..risiko untuk hilang resepi tu adalah sangat tipis... lagi satu,,nnti leh copy paste masuk word pastu print n buat satu buku... wahhh...rasa cam intelligent sangat.. tahniah sakinah tahniah sebab berfikir kreatif dan kritis camtu...hahaha...

 nak masak ikan patin masak tempoyak ni ada macam-macam cara...lain orang lain caranya taw..

bahan-bahan yang diperlukan: 

ikan patin 1 ekor 
cili padi 23 biji (KALAU TAK NAK PEDAS,, LETAK SIKIT JE)
kunyit hidup 11/2 inci
halia sikit jerk sebagai syarat
bawang putih 1 biji
bawang besar 1 biji
tempoyak 

cara buat: 

SEDIAKAN IKAN PATIN 
ikan patin ni perlu dipotong-potong kepada bahagian yang kecil-kecil,,, biasa bila beli tu suruh pakcik tu potong siap..lepas tu,, cuci dulu dengan air,,bersihkan,, buang insang pada bahagian kepala ikan tu..bersihkan sebersih-bersihnya... ikan patin ni memang banyak darah... darah dia tak boleh hilang kalau guna air jerk. still akan ada sikit-sikit... jadi ambil tepung gandum... gosokkan tepung gandum ke bahagian ikan... cara ni juga boleh hilangkan bau hanyir ikan tu... pastu rendam sebentar ikan patin tersebut..lebih kurang macam dalam gambar ni


lepas tu... cuci bersih-bersih semua tepung-tepung pada ikan tu... dan toskan ikan... 

bersihkan,,,darah pun dh takde

PENYEDIAAN BAHAN-BAHAN 


semua bahan ni tadi kita masukkan dalam blender dan kisarkan... lepas tu masuk bahan utama dia iaitu TEMPOYAK dalam blender yang sama... kuantiti tempoyak ni msukkan la ikut citarasa,, kalau nak pekat...letak la banyak sikit tempoyak tu... kisarkan tempoyak ni tadi bersama dengan bahan-bahan yang kita dah kisar tu... 

CARA MASAK

bila dah settle semua... letak air dalam periuk... kalau nak pekat,, isi air sikit jerk...lepas tu masukkan bahan yang dikisar tadi dalam air... letak atas dapur... 
biarkan mendidih... lepastu baru masukkan ikan patin tadi... lepas tu masukkan garam dan aji no moto secukup rasa..


masukkan daun kesum dan daun kantan untuk menyedap dan mewangikan lagi masakan... biarkan seketika.. lepas tu boleh tutup api 

dan



SEDIA UNTUK DIHIDANG


KISAH HIDUP PENGANGGUR 22 APRIL 2013

hari ni.. hari menganggur tegar saya...memang heaven duduk rumah ni...rilex jerk rasa..yg tak rilex nye xde income ye,, mmg super duper double triple TAK BESSSHHHH yang tu..so,, hari ni saya luangkan masa teman  makcik @ jiran kat rumah saya balik kampung... saya p ngan mak dan makcik Z... 

suasana kampung memang besh dan mendamaikan... mula-mula kami pergi tengok pokok belimbing besi..
belimbing besi ni sebenarnya paling femes digunakan untuk buat sambal hitam.. sambal hitam tu plak femes kat belah Kuala Lipis, Pahang.. seyes babe...sedap sehingga menjilat-jilat jari sambal tu...5/5 star la kalau nak rate kan sambal tu... tapi saya paling suka yang mak anjang buat..sedap!!!sedap!!sedap!!!


ni la pokok belimbing tu.. banyak sangat buah dia tapi tinggi... kami tak berani nak panjat sebab pokok ni ada kat tebing sungai pahang... 


ha...ni la sungai pahang... arus sungai pahang ni nampak deras tapi kalau kat tebing tu paras lutut jerk... lutut makcik--makcik la.. kalau dengan saya sampai pinggang kowt...hihihi

lepas tu,,,ternampak plak pokok bayam dekat tepi-tepi rumah mak makcik Z tu... nenek tu cakap bayam tu tumbuh sendiri... menghijau jerk... untung duk kampung ni... sayur pun dapat free... tapi nenek tu kata dah tak lalu nak makan dah.... hihi


ni la bayam kampung,.. memamg geram la kan tengok sayur yang menghijau ni.. pe lagi,, saya pun suh mak petik sebab nak snap gambar mak petik sayur,,mak pun layan kan jerk... hihi

kami memang teruja sesangat...hihi... pastu nampak plak pokok ulam raja... wahh,,, double teruja... 


 ni baru sikit... ada lagi dia pokok-pokok dia.. memang banyak.. mak ambil anak pokok nak tanam kat rumah.. bagus la,,, leh makan ulam selalu... nnti awek muda... wahaha...


nilah hasil kutipan saya... sikit jerk kan saya petik sebab sibuk snap gambar sini,,snap gambar sana... 

ok... balik-balik rumah jerk terus makan ulam raja ni... memang sedap... pas makan ulam raja ni cam sihat giler... ok..tipu... takkan effect cepat sangat kan... 

mood : rasa nak berkebun sementara menjadi penganggur ni... hihihi... 



Sunday, April 21, 2013

HARI INI

selamat pagi

ALHAMDULILLAH 
hari ini saya bangun,
hari ini saya masih hidup
hari ini saya masih sihat 


diri ini masih diberi kesempatan untuk meneruskan hidup untuk satu hari lagi dan insyaAllah untuk hari yang seterusnya... 
          • moga hari ini akan menjadi lebih baik dari hari semalam.. 
          • moga hari ini bertambah amalan berbanding semalam..
          • moga hari ini menjadi anak yang lebih solehah berbanding semalam,,
          • moga hari ini menjadi lebih bermakna berbanding semalam 
jom basahkan bibir dengan ucapan syukur kepada ALLAH... alhamdulillah

kek coklat moist topping coklat

Jumaat lepas hari terakhir saya berkhidmat sebagai guru ganti di salah sebuah sekolah di Pahang... so,, cikgu-cikgu kat situ buat "POT LUCK"... pot luck ni memang sentiasa ada di mana-mana sekolah sekalipun... pot luck ni sebenarnya jamuan makan-makan..tapi caranya unik sikit... ada nilai-nilai berkerjasama gitu...biasanya cikgu-cikgu ni berbincang,, sapa nak bawa makanan berat,, sapa nak bawak dessert,, sapa nak buat minuman,,, sapa nak bawak macam2 lagi la... seriously, so happening... 

saya pun mestilah nak bawak sesuatu kan.. takkan nak p makan jerk.. hihi... jadi,, saya pun telah berusaha membuat KEK COKLAT MOIST TOPPING COKLAT.. Bagi memastikan saya tak terlupa bahan-bahan serta cara buat kek ni. elok rasanya saya share dalam blog ni... nnti dah kawin leh rujuk blog jerk.. ok.. motip nak cakap pasal kawin tetiba... abaikan..abaikan.. jom tengok bahan-bahan dulu


BAHAN A

2 cawan tepung gandum 
2 cawan gula 
3/4 cawan koko
1/2 sudu teh serbuk bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder 

semua bahan A campur dalam satu bekas

BAHAN B

2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 tutup essence vanila

bahan B juga dicampur ke dalam satu bekas

CARA BUAT 


1. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan gaul semuanya hingga sebati. 
2. sementara itu, sediakan satu cawan air panas dan masukkan sesudu garam ke dalam air panas dan kacau. 
3. masukkan air panas bercampur garam ke dalam sebatian A dan B tadi dan kacau hingga sebati 
4. setelah itu,, masukkan sebatian sebanyak 3/4 ke dalam acuan. 
5. kukus selama lebih kurang 20-30 minit. 


BAHAN- BAHAN TOPPING 

250 gram coklat
3 sudu besar susu pekat
3 sudu besar susu cair
3 sudu besar minyak masak

CARA BUAT TOPPING

nak buat topping ni guna double boiling taw.. masukkan bahan-bahan tadi dalam bekas double boiling tu.. kacau hingga sebati.. then,, taungkan sedikit demi sedikit ke atas permukaan kek coklat tu tadi... 

HASILNYA
.
.
.

NYUM..NYUM... SELAMAT MENCOBA!!!!

Saturday, April 20, 2013

segmen blogwalking Aisyah Humaira!!!

lama rasanya tak join mana-mana segmen... so,, terasa teringin plak nak join.. jom tengok syarat-syarat segmen ni!!!! 

jom join segmen ni... klik banner to join =)


Faedah :
Tingkatkan follower
Tingkatkan kenalan
Syarat :
Follower Aisyah Humaira
Like fanpage Aisyah Humaira di sidebar
Klik [link ini] sampai habis loading *SILA JUJUR
Buat Entry , letak banner segmen dan linkkan ke entry ini
Send link entry ke kotak komen.
Sentiasa Berupdate :
Senarai Peserta
Hadiah :
Review X 5 
Topup RM5 X 2
Pemilihan Pemenang :
Peserta yang paling banyak blogwalking ke blog peserta [topup rm5 x 2]
Random [review blog x 5]
Tamat :
24/4/2013 Jam 10 malam
"SELAMAT BERBLOGWALKING"

Thursday, April 18, 2013

LOOKING FOR A JOB!

image credit to google image 

ehem...ehem...hensem gak mamat dalam picture kat atas tu... motipppp???? wahaha.... ok2.. tgk apa yang dia tulis tu ye " LOOKING FOR A JOB"... kenapa plak kamu ni kan sakinah... tetiba.. motipp??? sebenarnya...next week akan bermulalah hidup saya sebagai PENGGANGGUR TEGAR... T.E.G.A.R ok fullstop.......... memang la status saya sekarang adalah penganggur jugak sebab belum dapat posting lagi.. BELUM posting okeyyy..tak mengapa,, tak mengapa,,, belum rezeki lagi... walau bagaimanapun sejak awal bulan 1 hari tu,, alhamdulillah saya dapat menjadi guru ganti dan esok adalah hari terakhir saya berkhidmat sebagai guru ganti... jadi,, akan bermula kehidupan yang betul-betul penganggur tanpa sebarang kerja secara rasminya pada 23 April 2013... jadi,, saya sedang memikirkan apa kerja lain yang saya boleh buat.. dan masih sedang memikirkan..wahaha.. al-maklum lah konVo nnti nak pakai duit jugak kan.. tak kan nak guna duit PAMA memanjang...jadi perlu la mencari alternatif lainkan...

mood :  SEARCHING........................................................................................ FOR A WAY TO GET INCOME............................... ANYBODY???

Wednesday, April 3, 2013

DON'T FORGET ALLAH

ASSALAMUALAIKUM... 

biasanya sebelum tidur,, saya suka dengar lagu-lagu yang dah saya listkan dalam playlist untuk lagu sebelum tidur.. one of my favourite song is DON'T FORGET ALLAH by Farid Sanullah... seriusly lagu ni best sangat... tak rugi dengar.. sila lah dengar,, banyak yang kita leh dapat dari lagu ni... setiap bait liriknya memberi makna yang sangat mendalam..



You down and out
You just can’t come
You wanna shout 
you lost all hope
On your knees, begging please 
You turn and pray to find your way

Hey, you make doa Allah’s there 
Whoever you are, because he cares
Then you forget to say thank you Allah ,
You forget to say Insyallah 
You forget to say Subhanallah
Raise your hands 
Alhamdulillah

Let’s flashback, let’s back drive
Towards a time like yours and mine 
The story of the three 
Who'll long to be 
To who be free of their misery

To the one floor he opens the door
Gave him empty of his bounty

Then you forget to say thank you Allah 
You forget to say InsyaAllah 
You forget to say SubhanaAllah
Raise your hands Alhamdulillah 

Can’t you see His promise to you 
Can’t you see His promise is true
Hold on to the rope of Allah
Don’t lose hope in Allah
If you remember Allah in prosperity
He’ll not forsake you in adversity
Be mindful of Allah 
He’ll guide you to all that His good

Then you forget, to say thank you Allah 
You forget to say InsyaAllah 
You forget to say SubhanaAllah
Raise your hands, Alhamdulillah 

Get down and out
You just can’t go 
you wanna shout 
you lost all hope
On your knees 
begging please
You turn and pray 
to find your way

p/s : ingat Allah... jangan ingat Allah bila dalam kesusahan jerk,, bila senang lupa... ingatlah Allah sentiasa.. say Thank Yo ALlah,, say Alhamdulillah... 

Tuesday, April 2, 2013

YESS!!! I FOUND IT


assalamualaikum 

hari ini rasa seronok sangat mengajar budak2 darjah 1,2 dan 3... saya rasa macam dah jumpa semula diri saya yang dulu.... 3 minggu yang lepas,,, saya berada di sekolah rendah ni,, saya rasa tak seronok mengajar..saya tak dapat rasa kepuasaan mengajar dalam diri saya,,, saya rasa ada sesuatu yang hilang but today,,, i can feel the different,, saya rasa seronok,, saya rasa dapat kepuasan mengajar... saya rasa yang hilang tu dh ada semula... saya seronok melihat setiap anak murid saya... yang paling penting saya rasa sy dapat handle mereka...so, i make a self reflection n yess!! i found it... 

KEMESRAAN!!! yess,,,that's it... kemesraan.. dulu masa prktikum,,, lecturer observe majoriti cakap saya mempunyai sesuatu dalam diri saya iaitu mesra dengan pelajar...kemesraan yang wujud tanpa dibuat-buat... natural n today i found it back... eventhough i'm not good in class control but still i have that KEMESRAAN...at least it is useful.. at the same time,, i still rememver one of the advice given by my lecturer.. lecturer nasihatkan kalau saya tak boleh kawal kelas dengan suara saya,  I can use rule in my class... i can make my own rule for my class...smpai skrg sy igt nasihat tu,,, thank DR LAM... u're my idol forever... =)

back to my story... ya!! 3 minggu yang lalu,,, saya merasakan saya garang ngan murid-murid sya... saya tak mesra,, saya malas nak layan mereka... perangai mereka yang degil n nakal membuatkan saya malas nak layan n saya selalu marah2 n it's totally not me.. actually,,saya tak suka marah2 budak ni tapi xtaw knp 3 minggu yang lepas sya macam tu... pernah saya bgtaw encik tunang apa yang jadi kat sekolah masa minggu pertma n encik tunang kata saya lain,,saya dh berubah,,, tak ambil tahu pasal murid-murid sya,,encik tunang jgk cakap kesian dekat budak-budak... ok fine!! as a gurl with a little ego,, i denied it..saya cakap mana ada lain but actually i can feel that i'm different.. saya rasa mungkin sebab saya dh selesa berada di Sek Men selama 2 bulan membuatkan saya rasa lain bila berhadapan dengan budak-budak... pelajar sek men macam kawan2 kita jerk... tak perlu banyak cakap,,arahan tak perlu bagi banyak kali,,, boleh borak-borak.. berbeza sangat-sangat dengan bdk2 sekolah rendah.. kalau nak ikut tahap pemikiran mestilah berbeza kan..kata belajar psikologi kanak-kanak..hihi... 

budak sekolah rendah suka main-main,, bergerak sana bergerak sini,, lagi-lagi budak tahun 1...takde seminit pun mereka blh duduk diam,,, lain kita cakap.. lain dia buat... seyes,,, 3 minggu yang lepas,, tu la yang saya rasa.. padahal tu kan normal,, budak-budak nak membesar mmg cm tu gayanya,,, praktikum 6 bulan tu dh mcm2 dh sya depani... so,, today,, bila igt semula keletah,, gelagat murid-murid saya,, saya tersenyum n truly, i was found the real me.... =) =) =)

harini,, saya ajak murid-murid tahun 1 masuk bilik BI... arahan yang saya berikan jelas n satu persatu... saya duduk di tengah mereka.. mereka duduk rapat dengan saya n i can feel no gap between us... saya rasa dekat dengan murid-murid saya..begitu jgk dengan murid-murid tahun 3,, saya ajak mereka duduk dekat dengan saya,,, tak duduk di tempat masing-masing...kekadang,, mereka ketawa bila saya cakap,,, saya rasa seronok bila mereka ketawa,,,saya enjoy ajar mereka,, mereka pun enjoy belajar n saya nampak kesungguhan mereka untuk belajar hari ini... hari ini,,, 90% murid saya mencapai objektif pembelajaran,.. dan saya rasa KEMESRAAN adalah keynya...alhamdulillah...=)