TERBARU

Monday, April 22, 2013

KISAH HIDUP PENGANGGUR 22 APRIL 2013

hari ni.. hari menganggur tegar saya...memang heaven duduk rumah ni...rilex jerk rasa..yg tak rilex nye xde income ye,, mmg super duper double triple TAK BESSSHHHH yang tu..so,, hari ni saya luangkan masa teman  makcik @ jiran kat rumah saya balik kampung... saya p ngan mak dan makcik Z... 

suasana kampung memang besh dan mendamaikan... mula-mula kami pergi tengok pokok belimbing besi..
belimbing besi ni sebenarnya paling femes digunakan untuk buat sambal hitam.. sambal hitam tu plak femes kat belah Kuala Lipis, Pahang.. seyes babe...sedap sehingga menjilat-jilat jari sambal tu...5/5 star la kalau nak rate kan sambal tu... tapi saya paling suka yang mak anjang buat..sedap!!!sedap!!sedap!!!


ni la pokok belimbing tu.. banyak sangat buah dia tapi tinggi... kami tak berani nak panjat sebab pokok ni ada kat tebing sungai pahang... 


ha...ni la sungai pahang... arus sungai pahang ni nampak deras tapi kalau kat tebing tu paras lutut jerk... lutut makcik--makcik la.. kalau dengan saya sampai pinggang kowt...hihihi

lepas tu,,,ternampak plak pokok bayam dekat tepi-tepi rumah mak makcik Z tu... nenek tu cakap bayam tu tumbuh sendiri... menghijau jerk... untung duk kampung ni... sayur pun dapat free... tapi nenek tu kata dah tak lalu nak makan dah.... hihi


ni la bayam kampung,.. memamg geram la kan tengok sayur yang menghijau ni.. pe lagi,, saya pun suh mak petik sebab nak snap gambar mak petik sayur,,mak pun layan kan jerk... hihi

kami memang teruja sesangat...hihi... pastu nampak plak pokok ulam raja... wahh,,, double teruja... 


 ni baru sikit... ada lagi dia pokok-pokok dia.. memang banyak.. mak ambil anak pokok nak tanam kat rumah.. bagus la,,, leh makan ulam selalu... nnti awek muda... wahaha...


nilah hasil kutipan saya... sikit jerk kan saya petik sebab sibuk snap gambar sini,,snap gambar sana... 

ok... balik-balik rumah jerk terus makan ulam raja ni... memang sedap... pas makan ulam raja ni cam sihat giler... ok..tipu... takkan effect cepat sangat kan... 

mood : rasa nak berkebun sementara menjadi penganggur ni... hihihi... 



3 comments:

miss oat said...

tak pernah rsa sambal hitam belimbing besi 2...pernah dgr je...sblm ni xtaw plak bleh dibuat smbal..nk resipe mak anjang...hehe...

sakinah said...

miss oat :: saya pun xtaw resepi mak anjang cmne... saya taw makan jerk... nnti sy dapatkan resepi n share kat awak k =)

miss oat said...

ok2...thanx a lot awk...sy nk cuba blajar buat..heee