TERBARU

Sunday, March 31, 2013

8P DALAM RUMAH TANGGA

assalamualaikum... 


ok.. entry ni aku wat cam aku dah kahwinkan.. konon-konon macam ada pengalaman bagai... padahal belum...actually, entry ni sebagai nota peringatan untuk aku,,, mana tahu bila dah kawin nnti boleh aku tengok-tengok semula tips rumah tangga ni...al maklumlah blog pun leh jadi buku catatan kan... 

sebenarnya,, 8P dalam rumah tangga ni adalah tips yang diberikan oleh Ustazah Bahyah dan ustaz akasha dalam semanis kurma... so,, sekarang aku share kat dalam blog ni... 

8P yang dimaksudkan adalah : 

1. Puji - suami isteri kenalah saling memuji pasangan masing-masing... kalau isteri memasak,, puji la masakan isteri,, kalau suami tolong wat keje rumah ke apa ke.. puji la suami... 

2. Peluk - pelukan adalah salah satu belaian kasih sayang... jadi kalau boleh dalam rumah tangga peluklah pasangan sekerap yang mungkin supaya pasangan sering rasa dikasihi dan disayangi... 

3. Penghargaan - ucapan terima kasih juga adalah salah satu bentuk penghargaan,,, suami isteri perlu sentiasa menunjukkan penghargaan kepada pasangan.. hadiah juga merupakan bentuk penghargaan...

4. Perhatian - sudah menjadi lumrah dalam berumah tangga,, masing-masing memerlukan perhatian... jangan biarkan pasangan kurang perhatian kerana ia boleh mengakibatkan rasa terabai... 

5. Persefahaman - pasangan yang berkerjaya memerlukan tolak ansur dan persefahaman dalam rumah tangga... 

6. Pergaulan - suami isteri perlu menjaga pergaulan dengan orang lain. jangan melampaui batas, jangan menimbulkan cemburu kerana ia boleh membawa kepada pembabitan orang ketiga. 

7. Percutian - pasangan suami isteri perlu merancang percutian bersama-sama ke tempat yang jauh dari kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain. 

8. Permohonan - doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri. 

Ustazah juga ada menurunkan doa selepas solat yang boleh menimbulkan kasih sayang suami isteri iaitu surah Al-Imran ayat 31. 

ustazah juga ada sebut yang paling penting dalam keharmonian dan kebahagian sesebuah rumah tangga ialah mendekatkan diri kepada Allah... jika seseorang mengabaikan tanggungjawabnya kepada Allah,, kepada agama maka dia akan turut mengabaikan tanggungjawabnya kepada rumah tangga... 

ok.. harap2 tips ni leh la sering diamalkan untuk mendapatkan rumah tangga sakinah... mawaddah wa rahmah.. insyaAllah... 


Saturday, March 30, 2013

WeChat

assalamualaikum.

sebenarnya dah lama Encik Tunang suruh install WeChat ni n sememangnya dah lama jgk aku pernah nmpk post2 orang sebut-sebut mengenai WeChat ni.. At first,, aku rasa nak watpe kan install bnda ni... whatsapp,,viber bagai semua dah ada.. wat berat phone jerk install segala macam mak nenek application ni.. so,, aku pun abaikan jerklah pasal WeChat ni... sehinggalah dua tiga hari lepas,, aku tgk iklan TV ada pasal bnda alah ni... siap Lisa N Sam lagi yang iklankan habaq kau... so,, daripada iklan tu,, aku rasa cm besh jgk bnda alah ni.. jadi,, disebaban mudah terpengaruh dengan iklan-iklan TV ni yang hakikatnya ntah betul ntah tidak tu... aku pun install la bnda alah ni... maka,, terjadilah kejakunan yang terlampau... al-maklumlah first time guna...
tapi seyesly,, bnyk function wechat ni,,,aku boleh mengkonklusikan WeChat ni sebagai hasil gabungan Whatsapp dan Viber...

function yang ada dalam aplikasi WeChat ni...
1. boleh msg ala2 whatsapp tu.. FREE wokeh...
2. boleh make video call cm viber @skype tu tapi up lagi... laju.. pun FREE of charge..
3. boleh sent video pendek.. FREE lagi
4. boleh antar gambar.. FREE lagi..
5. boleh wechat life ala-ala ckp dengan walkie talkie... FREE lagi

banyakkan banyakkan... semua secara FOC tapi satu jerk yang xmesra pengguna sebabnya memerlukan internet connection..tapi for me.. it's awesome..jom cuba...

Thursday, March 28, 2013

ANGKARA CEMBURU

Assalamualaikum... 

Title entry ni sebenarnya berdasarkan tajuk perbincangan untuk slot SEMANIS KURMA di tv9 pada hari ini iaitu ANGKARA CEMBURU..



Cemburu itu umpama garam yang dimasukkan ke dalam masakan... jika garam yang dimasukkan cukup rasa,, maka makanan yang terhasil akan menjadi sedap... jika garam yang dimasukkan terlebih maka tak sedaplah makanan tersebut.. garam yang berlebihan juga boleh membawa kepada penyakit darah tinggi... begitulah diibaratkan cemburu... cemburu di dalam sesebuah perhubungan suami isteri perlu ada tetapi jangan berlebihan... sering kita dengar cemburu itu tanda sayang... hakikatnya cemburu juga tanda keimanan... 

Saidatina Aisyah juga mempunyai rasa cemburu..Dari Aisyah, dia berkata, “Aku tidak pernah melihat orang yang pandai masak seperti halnya Shafiyah. Suatu hari dia membuatkan makanan bagi Rasulullah SAW, yang ketika itu beliau di rumahku. Seketika itu badanku gemetar kerena rasa cemburu yang menggelegak. Lalu aku memecahkan bejana Shafiyah. Aku pun menjadi menyesal sendiri.
Aku berkata,”Wahai Rasulullah, apa tebusan atas apa yang aku lakukan ini?”
Baginda menjawab, “Bejana harus diganti dengan bejana yang sama, makanan harus diganti dengan makanan yang sama”, (ditakrij Abu Daud dan An-Nasa’i)
Begitulah rasa cemburu sebenarnya boleh dikawal... dan suami perlu bertindak sebagai pemujuk yang bijak...sebenarnya bukan sahaja perempuan mempunyai rasa cemburu, lelaki turut sama memilikinya...tetapi jarang lelaki menunjukkan rasa cemburunya... lelaki lebih berhemah dalam menyalurkan rasa cemburunya...  
berbalik kne program semanis kurma yang aku tonton tadi...aku tertarik dengan satu kenyataan dari ustazah Nor Laila... katanya dalam berumah tangga ni... adalah dilarang bagi seorang lelaki memuji2 kecantikan wanita lain di hadapan isterinya even bertujuan kerana mahu isterinya menjadi cantik.. ini dah biasa kita dengarkan... yang aku tak pernah dengar adalah " dilarang bagi seorang isteri memuji2 kecantikan wanita lain di hadapan suaminya".. hal ini kerana kemungkinan untuk suami membayangkan apa yang dipuji oleh isterinya adalah sangat tinggi... dalam masa yang sama,,, ia seolah2 kita membuka jalan untuk membenarkan si suami turut memuji2 wanita lain... jadi,,, rasanya tak perlu la suami atau isteri memuji2 wanita atau perempuan lain di hadapan pasangan masing... terimalah pasangan masing-masing dengan seadanya dan yang paling penting hapuskan rasa syak wasangka dalam diri... 

""' jika memberikan cinta kepada manusia,,, manusia akan melukakannya.... jika memberi cinta kepada Allah,, maka Allah akan mengubati dan merawatinya" 

p/s : aku tujukan entry ni khas untuk aku dan kepada sesiapa yang sudi membaca.... 

Wednesday, March 27, 2013

HEART OF TEACHER


i would like to share a poem which  i read and got from youtube.. the title of the poem is The Heart of Teacher by Paula Fox... for me, the poem really meaningful for the preparation of being a teacher... so,, below are the link and the poem... 

 

The child arrives like a mystery box…
with puzzle pieces inside
some of the pieces are broken or missing…
and others just seem to hide

But the HEART of a teacher can sort them out…
and help the child to see
the potential for greatness he has within…
a picture of what he can be

Her goal isn’t just to teach knowledge…
by filling the box with more parts
it’s putting the pieces together…
and creating a work of art

The process is painfully slow at times…
some need more help than others
each child is a work in progress…
with assorted shapes and colors

First she creates a classroom…
where the child can feel safe in school
where he never feels threatened or afraid to try…
and kindness is always the rule

She knows that a child
can achieve much more
when he feels secure inside
when he’s valued and loved…
and believes in himself

…and he has a sense of pride
She models and teaches good character…
and respect for one another
how to focus on strengths…not weaknesses
and how to encourage each other

She gives the child the freedom he needs…
to make choices on his own
so he learns to become more responsible…
and is able to stand alone

He’s taught to be strong and think for himself…
as his soul and spirit heal
and the puzzle that’s taking shape inside…
has a much more positive feel

The child discovers the joy that comes…
from learning something new…
and his vision grows as he begins
to see all the things that he can do

A picture is formed as more pieces fit…
an image of the child within
with greater strength and confidence…
and a belief that he can win!

All because a hero was there…
in the HEART of a teacher who cared
enabling the child to become much more…
than he ever imagined…or dared

A teacher with a HEART for her children…
knows what teaching is all about
she may not have all the answers…
but on this…she has no doubt

When asked which subjects she loved to teach,
she answered this way and smiled…
“It’s not the subjects that matter…
It’s all about teaching the CHILD.”


p/s : be a good teacher that can inspired and motivated student to become not just a pupils with good academic but also good in everything......





NEVER GIVE UP IN LIFE

assalamualaikum... 

i just wanna share a video...the video was introduced by Kak Dayah which i know 3 month ago...she is so kind n high motivated..i'm glad to know her... actually, it is a motivational video... a video that show how we can still manage to conquer everything  that come to us if we learn to never give up,, be thankful and patient... 
this video shows how a man with no arm,,, no legs can still continue his life and be a successful and well-known person... if he can,,we can too... 

"" it a lie to think that you are not good enough,, it's a lie to think that you are not worth anything"
"you are gorgeous just the way you are"
"to be thankful,, to be patient,, and to never give up is the key for the strength to face the challenge in life"

i hope,, this video will inspired you too.. i touched... 


p/s : believe in yourself,,, face the challenge

Friday, March 1, 2013

BILA DIUJI,, SABARLAH

 http://4.bp.blogspot.com/-uI1Wol2clZI/T2Bj3a1MLqI/AAAAAAAAADo/D7bvT_G0qok/s400/247887_149751728426350_100001745727997_285673_6738924_n.jpg

sering menyalahkan orang lain... menunding jari ke arah orang lain... mengutuk, menghina,, memaki hamun,,, tanpa sedar sebenarnya itu semua adalah hasutan dari syaitan,,, bila syaitan menguasai diri.. amarah dihamburkan... makian dilemparkan... kalau berada di pihak yang benar sekalipun,,, bukan makian,,bukan hinaan yang patut  diberikan,,, biarlah pendapat dinyatakan dengan cara yang berhemah... jangan pernah membiarkan emosi menguasai diri... belajar untuk bersabar dengan ketentuan-Nya... Redha dengan Qada dan Qadarnya... berpeganglah pada rukun imam yang keenam itu... nescaya hidup kamu akan menjadi lebih tenang...

pesanan buat dirimu sakinah...redha dengan ketentuan-Nya.. berusaha memperbaiki... Ikhlas menerima ujian dari-Nya