TERBARU

Saturday, December 15, 2012

hantaran anganku menjadi

assalamualaikum 
and hye all's 

ok... takyah kowt nak mukadimah bagai... just straight to the point.. untuk entry kali ini,, aku nak share pengalaman menyediakan hantaran untuk majlis pertunangan... mungkin boleh dijadikan hantaran untuk majlis perkahwinan barang kali... wahh,, gitu...

inilah 7 dulang hantaran pertunangan yang aku maksudkan...atas katil ada 6 dan 1 lagi tu tu yang ada atas kerusi dekat tepi tu.. 

FYI,,, aku bukan reti sangat pun nak gubah-gubah hantaran bagai ni... tapi disebabkan minat dan disebabkan aku mahu menjadikan ianya lebih bermakna maka aku mengambil keputusan untuk membuatnya sendiri... alhamdulillah,, nasib memang menyebelahi aku,, 
aku, mak dan dua adik ku yang lain,, masuk ke sebuah kedai di bangunan Malay Town, berhadapan dengan East Cost Mall (ECM),, nama kedai tu SMALL GARDEN... masuk-masuk tengok ""WAHHHHH.... banyaknya bunga yang digubah".. tu di tingkat satu... naik ke tingkat 2.. sekali lagi "" WAHHHH... ok sekarang mulut xleh tutup sebabnya banyak sangat design hantaran yang dipamerkan kat situ.. macam2 design,, macam2 warna.. seyesly,, memang sangat cantik... tetiba,, ada seorang promoter datang ke arah kami,,, " kak, nak cari tema apa kak,, untuk tunang ke kawin".. mak dengan semangatnya cakap " nak cari untuk tunang jerk".. " ok kak,, sekarang orang guna tapak macam ni.. kalau guna yang macam ni,, tak perlu pinjam baki dah.. pastu time kawin nnti pun leh guna tapak yang sama.. senang,, jimat" .. aku pun teruja kau.. al-maklumlah,, first time kan... kalau dua tiga time,, rasanya excited and keterujaan dia kurang kowt.. ok,, mak terus pergi ke tempat bekas @ tapak tersebut.. mak book dulu sebabnya kami akan datang semula hari jumaat...dipendekkan cerita,, hari jumaat semua barang untuk gubahan telah pun dibeli.... eh...eh... lupa plak,,, part yang paling penting adalah uolls taw,,, tauke kedai tu ajar aku satu cara nak buat satu gubahan. dia bagi contoh ok... mane nak dapat kat kedai lain,, tauke kedai bagai contoh wat hantaran.. bankrup la diowg.. tapi kedai ni memamg terbaik la... siap bagi contoh.. alhamdulillah,,, ade juga orang yang tunjuk ajar aku... xperlu la aku beli buku pengantin bagai... and one more think... aku dapat kad ahli kedai tu.. wahhh,,, lepas ni nak kawin,, p jerk kedai tu,,, dapat diskuan,, untung mak nokkks...


ni la... bahan-bahan yang diperlukan untuk wat hantaran ni.. tapak yang aku kata tadi tu,,, jap lagi tengok gambar yang disiap jerk la sebabnya tak sempat nak tangkap gambar sebab xde niat pun nak letak dalam blog ni sebenarnya... tu tu yang satu dulang dh siap tu,, tu la contoh yang tauke kedai tu ajar tu,, dapat stu free... wahahaha...


ni la bunga-bunga yang aku dh ikat-ikat... setiap ikatan ada 4 kuntum bunga yang disusun secara berselang-seli warnanya dan bertingkat-tingkat...bunga-bunga ni nnti akan diletakkan di bingkai tapak yang aku cakap tadi tu... jom la layan gambar,,, cakap banyak pun xgune.. wahaha... 


ni la tapak yang aku maksudkan.. bunga-bunga tadi tu,, ikat jerk kat tepi-tepi dulang tu... letak dua belah jerk..kalau nak letak semua pun xpe.. tapi kau rasa crowded nnti.. so,,, biar jerk dia simple cmni... 

yang tadi kosong kan.. jadi kita letak kain net ni.. kain net ni xyah nak letak skema-skema,, letak serabut2 pun xpe.. biar dia terkeluar sikit... nampak cm seni la sangat kan.. waahh,, gitu...dh siap... ok... actually belum ciap,,, ada lagi stu yang aku xletak... reben yang warna purple 3 layer tu... wahhh,,tu cabaran gilerk kowt nak buat,,, aku tru buat dari kul 2 petang... smpai abeh petang..pastu sambung plak malam,, sebelum tido pun sambung wat lagiii... hasilnya.. WA TAK BOLEH BUAT... apa maknya?? xkreatifkan aku... wahh,, sedih... akhirnya,, hantar semula kat kedai tu,, tempah diowg buat reben tu jerk... sampai-sampai,,, promoter tu cakap,, memang kebanyakkan customer diowg xleh wat reben tu.. memang kebanyakkannya tempah jerk.. waktu tu,, rasa cm seronok la jgk,, maknanya,,reben tu memang sukar nak di wat n memerlukan teknik tersendiri bukan sebab aku xkreatif... wahahaha... nasib baik... nasib baik,, ko masih kreatif sakinah.. masih ( perasan boleh blahh jauh-jauh)... tapi melayang jugak la kan 30 hinggit mak aku untuk 6 reben tu... 5 hinggit satu,,, amik kau sakinah.. maafkan anakmu ini mak... nnti dh dapat keje ganti semula er.. hihi...

ok.. ni la secara dekatnya gubahan yang siap,,siap ngan reben semua tu,, nampak reben purple yang ada purple gelap, lembut skit n putih tu.. tu la yang aku p tempah dengan harga 5 hinggit satu tu.. tukang kedai tu wat xsampai 10 minit pun 6 reben tu.. kagum aku... kagum... 

bila dh siap ke tujuh2 dulang ni... maka dengan itu,, letak jerk la barang-barang hantaran yang telah dibeli keatasnya.. jom lihat hasilnya.. zassss....


kemeja ni.. aku pakai letak jerk,, wahaha,, janji ade terletak.. ok.. yang ada cm jerami-jerami tu adalah xtaw apa kebendanamanya tapi yang pasti untuk memastikan agar hantaran tersbut tidak kelihatan kosong... wahhh,, gitu... 

buah ni plak,, kakak aku yang terchinta yang letak2.. aku tengok dia wat senang jerk.. letak2.. siap...ade beza orang yang kreatif ngan tak berapa nak kreatif ni ghupanya,,,,

 baju melayu dengan songkok ni pun aku letak jerk.. 

kasut pun letak jerk.. wat cam biasa orang buat.. silang kan kasut.. kelas kau maria... =p

ok... coklat ni aku tak letak saja... aku pikau lama kowt cmne nak letak... akhirnya,, inilah hasilnya... boleh la kowt kan encik tunang.. hihi

sirih junjung ni pula digubah khas oleh kakak aku lagi... kejap jerk dia buat... bunga ros ditaja oleh "kawan" sepupu haku yang cantik cun melecun gitu... mekaseh2.. kalau taw ditaja...mintak berdozen2.. biar penuh dengan bunga.. love flower damn much wokehhh... jgn men2... muahaha... 

ok... lagi satu gambar terlupa nak snap..hal ini kerana,, aku meletakkan nya ke dalam bekas pada pagi hari aku nak ditunangkan.. sebabnya muffn n polka dot apam.. so,, takut la kalau letak malam2 semut,,,so letak pagi2 tu.. oleh sebab dh kelam kabut maka terlupa nak snap gambornya

so... inilah hasilnya.. walaubagaimanapun,, bukan 100% hasil tangan aku,, kalau nak kira mungkin dalam 85.99999999999% jerk hasil tangan aku,,, ok la tu,, kalau dalam exam kira dapat A la... ok la.. leh improve lagi untuk kawin nnti plak.. apa yang penting. aku enjoy menyiapkan dan syukur semuanya berjalan dengan lancar.... alhamdulillah Ya Allah.. 

p/s :  perancangan Allah itu yang terbaik...

3 comments:

LadyFirm said...

moga segala urusan seterusnya dipermudahkan :)

sakinah88 said...

amin.. insyaALlah.. thanx @lady firm

miss oat said...

nice..!!!..good effort sis!