TERBARU

Monday, December 20, 2010

Perfectionist

"AIMS FOR SUCCESS, NOT PERFECTION. NEVER GIVE UP YOU ARE RIGHT TO BE WRONG, BECAUSE THEN YOU WILL LOSE THE ABILITY TO LEARN NEW THINGS AND MORE FORWARD WITH YOUR LIFE" 
~~dr david M.Burns~~~~

betul la tu kan..kekadang kesilapanlah yang membantu kita untuk menjadi yang lebih baik...sbb kalau kite dah penah silap melakukan sesuatu..kita akan belajar untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama.....tapi kalau ade orang yang dh tahu die silap tapi dia tak betul2kn jugak kesilapan dia tu..asyik wat silap yang sama..orang tu la yang gagal sebenarnya.....untuk berjaya ni kita tak perlu la terlalu perfect...kekadang sikap yang terlalu inginkan kesempurnaan ni la yang akan memakan diri kita sendiri...ye la,,,bila kita cuba untuk menjadi sempurna kita mesti akan sentiasa mengkritik diri kita...ni tak betul...tu xbetul....ada jerk yang xkena sbb kita nak sesuatu yang sempurna...last2,,,kita yang akan stress tak tentu pasal....dalam hidup pula, si "perfectionist" tidak akan berhenti berfikir..mana tidaknya..mestilah dia kne fikirkan dengan teliti apa yang die buat sbb dia xmau sampai gagal....kesannya,,,dia tidak pernah rasa gembira kerana sering diburu rasa berdebar-debar dan takut apa yang dilakukan menemui kegagalan...kita sebenarnya perlu ingat bahawa sebenarnya kehidupan kita ni ibarat roda...kekadang kita di ats dan kekadang kita dibwah...takkan ada yang berterusan sempurna...seperti air ada pasang surutnya seperti hari ada siang dan malamnya...*chewah,,bermadah plak*.....ok2...mood seyes semula....tapi ada jugak perfectionist yg positif iaitu apabila kita inginkn sesuatu yang sempurna kita memaksimumkn pengguna otak kite....kite bertindak dengan kemampaun otak kita yang paling maksimum dan tak memaksa....kesimpulannya walaupun sememangnya kita takut untuk menemui kegagalan,,kita harus berdepan dengannya dan lakukanlah sesuatu sesuai dengan kemampuan diri kita......


*perhatian : gmbr hiasan semata-mata*
barisan bakal pendidik yang akan wat sehabis baik untuk mendidik anak bangsa
~~~~ade kaitan ke ngan entri nie~~~~~
~~~~lu pikiaq la sendiri~~~~
~~~hihihi~~~

p/s : yang paling penting be yourself =)

No comments: