TERBARU

Wednesday, December 29, 2010

BOla!!BOla!!

sekarang memang rakyat malaysia demam bola la kan...rata2 blog, berita kat tv ke, kat tenet ke sumer bercerita tentang kejayaan malaysia mengalahkan indonesia dalam AFF 2010 Piala Suzuki....tahniah-tahniah kepada semua pemain negara dan penyokong2 negara...


~~~MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA~~~~

Tuesday, December 28, 2010

Saya Blogger Pahang

Fuhhhhh,,,fuhhh,,fuhhhh.....bukan nak wat jmpi serapah ke hape ke...just rasa lega sangat sbb td tgk2 ade masa tambahan untuk join kategori sahabat blogger mengikut negeri nie....lega-lega,,leh la saya join jgk...saya xtaw benefit die pe..tapi saya nak join jgk...aisyhhh,,,xmalu btol....actually ahad lepas adalah due date untuk blogger pahang tapi ni dh hari selasa.......terima kasih er Encik Azman sbb bg masa tambahan....rajin-rajin klik la SINI untuk ke KATEGORI SAHABAT BLOGGER MENGIKUT NEGERI...

Dh abeh dh sesi perkenalkan penganjur kepada kategori nie....now, my turn

nama saya  siti noor sakinah panggil sakinah ke nana ke siti ke..sumer boleh la...tapi bese kawan-kwan panggil nana tpi saya lagi suka orang panggil sakinah..barulah ade maksudkan....hihi

status saya seharusnyalah single but not available =)

cara nak hubungi boleh klik kat badge facebook kat sblh tu....hihihi

saya tinggal kat FELDA CHINI TIMUR pahang....daerah PEKAN...jarang orang taw tmpat tu..tapi bila sebut tasik cini mesti orang taw kan..ha!!!area2 situ la.....

*depan rumah + rumah jiran*

ape yang menarik kat tempat saya,,,tentulah tasik cini tu sbb die kan tasik semulajadi yang besar....chewaahhhh,,,aplikasi geografi gitu...


cantikkan,,cantikkan =)

~~~selamat berkenalan~~~

Friday, December 24, 2010

kategori sahabat blogger mengikut negori

Nak taw lebih lanjut, lebih dalam,,,lebih dan lebih lagi...
leh la dengan mudahnya klik SINI
dan boleh klik SINI jgk 


Thursday, December 23, 2010

Maaf

Penah rasa bersalah ngan seseorang tapi xtaw cmne nk mintak maaf....ade caranya...ucapan maaf bukan hanya boleh dismpaikan melalui perkataan....perkara len yg boleh kita wat untuk mohon maaf pada seseorang

1. lukiskan gambar orang bersedih dan buat satu bubble di dalamnya ada ucapan maaf....
2. kalau xpandai melukis,,,amik tisu...tulis ats tisu kata-kata maaf dan letak di atas meja,,,,di atas katil atau di mana-mana sahaja yang boleh dilihat
3. wat video
4. hantar lirik lagu ke...contoh lagu Radja tjuk "MAAF"

bila aku salah,
tolong maafkanlah
ku xingin membuat kau menangis..

tu jerk yang boleh pk skunk......

p/s : kekadang memang susah nak mengakui kesalahan kita...tp xsalah kalau kita mintak maaf......=)


Wednesday, December 22, 2010

Pisang dan Nafsu Makan

adik2,,akak2,,abg2,,makcik2,,,,meh nak habaq mai...taw tak pisang ni ada kandungan vitamin B6 yang diperlukan oleh serotonin dalam otak.....serotonin tu neourontransmitter yang dihasilkan dalam otak....perubahan serotonin dalam otak nie boleh membantu mengubah mood seorang....serotonin ni juga lah yang berfungsi menahan rasa sakit, menahan nafsu makan dan membuat kita berasa lebih rileks dan segar.....so, dengan makan pisang kita boleh menahan nafsu makan kita....dan dalam masa yang sama...pisang juga boleh membantu proses penghadaman....wahhh,,,menarikkan....saya ni salah seorang penggemar pisang...so, pasni leh la jadikan pisang tu snack kite.....ramai gak artis-artis barat yang amalkan penggambilan pisang sebagai menu breakfast diowg....contohnya cam Natalie Portman..dia amik sebiji pisang setiap pagi....



cantikkn...cantikkan


nyum,,,nyum,,,nyum

p/s : leh la amalkan makan pisang er tapi jangan lupa buah-buah laen jgk er

First award from my dear frenz

tQ my cayang, cik syazana.. first award came from u dear....really happy =)



saya tag
cik ummu

Konflik

Sekarang rasa xyakin dengan diri sendiri....bila rasa xyakin dengan diri sendiri nie cam2 perasaan ade....lagi parah bila xtaw cmne nk tafsir perasaan tu...ape nak buat??????

Monday, December 20, 2010

Perfectionist

"AIMS FOR SUCCESS, NOT PERFECTION. NEVER GIVE UP YOU ARE RIGHT TO BE WRONG, BECAUSE THEN YOU WILL LOSE THE ABILITY TO LEARN NEW THINGS AND MORE FORWARD WITH YOUR LIFE" 
~~dr david M.Burns~~~~

betul la tu kan..kekadang kesilapanlah yang membantu kita untuk menjadi yang lebih baik...sbb kalau kite dah penah silap melakukan sesuatu..kita akan belajar untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama.....tapi kalau ade orang yang dh tahu die silap tapi dia tak betul2kn jugak kesilapan dia tu..asyik wat silap yang sama..orang tu la yang gagal sebenarnya.....untuk berjaya ni kita tak perlu la terlalu perfect...kekadang sikap yang terlalu inginkan kesempurnaan ni la yang akan memakan diri kita sendiri...ye la,,,bila kita cuba untuk menjadi sempurna kita mesti akan sentiasa mengkritik diri kita...ni tak betul...tu xbetul....ada jerk yang xkena sbb kita nak sesuatu yang sempurna...last2,,,kita yang akan stress tak tentu pasal....dalam hidup pula, si "perfectionist" tidak akan berhenti berfikir..mana tidaknya..mestilah dia kne fikirkan dengan teliti apa yang die buat sbb dia xmau sampai gagal....kesannya,,,dia tidak pernah rasa gembira kerana sering diburu rasa berdebar-debar dan takut apa yang dilakukan menemui kegagalan...kita sebenarnya perlu ingat bahawa sebenarnya kehidupan kita ni ibarat roda...kekadang kita di ats dan kekadang kita dibwah...takkan ada yang berterusan sempurna...seperti air ada pasang surutnya seperti hari ada siang dan malamnya...*chewah,,bermadah plak*.....ok2...mood seyes semula....tapi ada jugak perfectionist yg positif iaitu apabila kita inginkn sesuatu yang sempurna kita memaksimumkn pengguna otak kite....kite bertindak dengan kemampaun otak kita yang paling maksimum dan tak memaksa....kesimpulannya walaupun sememangnya kita takut untuk menemui kegagalan,,kita harus berdepan dengannya dan lakukanlah sesuatu sesuai dengan kemampuan diri kita......


*perhatian : gmbr hiasan semata-mata*
barisan bakal pendidik yang akan wat sehabis baik untuk mendidik anak bangsa
~~~~ade kaitan ke ngan entri nie~~~~~
~~~~lu pikiaq la sendiri~~~~
~~~hihihi~~~

p/s : yang paling penting be yourself =)

jeans

Pesal tetiba entry ni psl jeans plak kan...nk citer psl pe ekh jeans nie,,,,saya pasti remaja ke dewasa ke..pompuan ke lelaki ke...mesti memiliki jeans....xbanyakkan pun satu....dh memang jeans tu dh jadi trend yang tak lapuk dek hujan dan xlekang dek panas la kan....tapi kita taw ke cmne nk jge jeans kite tu supaya dia tak cepat rosak dan koyak....so,,untuk menjadikan jeans kesyangan kita tu tahan lama dan tak luntur warnanya, kita sebagai tuan kepada jeans JANGAN KERINGKAN JEANS TU GUNA MESIN PENGERING....gantung dan anginkan jerk supaya jeans kita tu tak renyuk.....JANGAN NAK GUNA BAHAN KIMIA UNTUK CUCI JEANS sbb ni la menyebabkan warna dia luntur...JANGAN JEMUR SECARA LANGSUNG JEANS TU...maknanyan jangan la cahaya matahari tu terus kne kat jeans kita tu...nanti leh pudar warna dia taw.....SUHU AIR YANG TERBAIK UNTUK BASUH JEANS ADALAH SUHU AIR SUAM.....kalau guna air suam kotoran yang ada pada jeans tu senang jerk nak tanggal....kalau guna air sejuk susah nak tanggal...nanti semangat-semangat plak kita nak cuci kan.......

p/s : sayangi la barang anda....piwiiiiiiiiitttttt

Friday, December 17, 2010

Bibir Kering dan Merekah????


Bibir merupakan bahagian yang penting yang seharusnya dititikberatkan oleh kita semua especially perempuan....saya akui yg saya juga mengalami masalah nie..jd saya selalu jgk cari2 tips cmne nk mengatasi masalah nie....so,,td secara xsengaja terbce dlam satu majalh remaja edisi 15 mei 2009..ye la kn,,,dh bowing2 xbuat pe2..bce2 la majalah2 lame,,,,xsangka leh jmpe info nie plak....so kat sni saya nk share la info yang saya bce 2,,,,
  1. untuk mengatasi masalah bibir kering dan pecah-pecah,,,,firstly,,kite kne taw SEBAB bibir menjadi kering. bibir leh kering sbb udara dan debu, makanan yang terlalu masam dan masin, kurang makan buah dan syur, kurang minum air putih, guna kosmetik yang ada bahan kmia yang terlalu kuat, alergik dengan gincu serta kebiasaan membasahkan bibir dengan air liur. 
  2. sapu bibir dengan lip balm yang mengandungi pelindung sinar UV dan pelembap
  3. pilih gincu yang sesuai dan mengandungi pelembap. pilih dlu sebelom beli. 
  4. basahkan bibir dengan air putih dan ELAK basahkn dengan air liur sbbnya air liur mengandungi kelenjar dan enzim yang boleh membuatkan bibir jd bertambah kering
  5. bersihkan sisa gincu sebelum tidur. Sisa gincu boleh dibersihkan dengan berus gigi yang lembut. Boleh jgk guna tuala lembut yang dicelupkan ke dalam air suam untuk bersihkan bibir
  6. lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran. pilih buah dan syur yang mengandungi vitamin C,B,E dan mineral. 
  7. minum 8 gelas air putih sehari. Amalan ini membantu mencegah dehydration yang mendorong bibir menjadi kering
  8. hati-hati ketika membeli gincu. sebelom beli,,,sapukan pada tangan,,biarkan seketika,,jika terasa gatal,,lupakan jerk la
  9. jauhi gaya hidup tak siahat seperti merokok dan minum alkohol. 
  10. sapukan pelembap bibir setiap kali sebelum tidur. selain itu,,,madu boleh digunakan sebagai pelembap peribadi
  11. elakkan menggelupaskan bibir yang kering bagi mengelakkan ia luka dan berdarah. Sebaiknya basahkan bibir dulu
  12. lakukan urutan ringan pada bibir dengan menggunakan minyak zaitun
  13. jgn gunakan gincu atau lip balm yang dh berusia lebih satu setengah tahun.
  14. jadikan lip gloss dan lip balm sebagai teman...Sapu bila bibir mula kering.

ade lagi sebenarnya tp rase cm ulang2 tips yang sme jerk yang len 2,,,so,,xpayah la kan,,,pasni leh la try,,spe yang tak nak bibir yang halus, lembut dan tidak kering ala-ala angelina jolie tu....selamat mencuba =)

~~~tammat~~~~~